بازار دوطرفه چیست؟
برای ورود به بازار بهتر است با انواع آن آشنا باشیم تا بتوانیم بسته به تواناییمان در تحلیل تکنیکال و فاندامنتال از بازار های مالی بیشترین بهره را ببریم.
در این مقاله چه مباحثی مورد بررسی قرار گرفته است؟
- بازار یک طرفه
- بازار دو طرفه
- نحوه کار بازار های دوطرفه
- بررسی مثال برای فهم عمیق بازار دوطرفه
ما به صورت کلی دو نوع بازار معاملاتی داریم که یکی بازار یک طرفه و دیگری بازار دوطرفه نام دارد
۱.بازار یک طرفه چیست؟
بازار یک طرفه بازاری است که در آن فقط امکان سود گرفتن، از خرید یک دارایی وجود دارد مانند بازار بورس تهران که در آن ما یک سهم خاصی را میخریم، منتظر میمانیم تا قیمت آن سهم رشد کند و بالا برود تا ما بتوانیم از بالا رفتن قیمت داراییای که خریدهایم سود بکنیم یا مانند بازار املاک یا خودرو
۲.بازار دوطرفه چیست؟
نوع دیگر بازارهای معاملاتی بازار دوطرفه است. رایج ترین تعریف بازار دوطرفه این است که در این بازار علاوه بر اینکه میتوانید از خرید یک دارایی سود بکنید، در ریزش های بازار نیز میتوانید با فروش آن دارایی کسب سود بکنید یا به زبان ساده تر شما هم میتوانید از صعود بازار کسب سود بکنید و هم میتوانید از نزول بازار کسب سود کنید مانند بازار فارکس یا بازار قراردادهای آتی رمزارزها
۳.نحوه کار بازارهای دوطرفه چگونه است؟
حتما الان این سوال در ذهن شما به وجود آماده که چیزی را که نداریم چگونه میتوانیم بفروشیم و از آن کسب سود بکنیم!؟
در بازارهای دوطرفه ما قرار نیست چیزی را بفروشیم یا اینکه چیزی بخریم، ما فقط یک دارایی را در ازای یک دارایی دیگر برای کسب سود عوض میکنیم
فرض کنید که قیمت خودرو قرار است بالا برود و شما این موضوع رو پیشبینی میکنید. کاری که شما انجام میدهید این است که پیش یک فروشنده خودرو میروید و به اون تومان میدهید و خودرویی فرضا به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان دریافت میکنید. (اینجا شما تومان را دادید و در ازای آن خودرو دریافت کردید یا به اصطلاح تومان خود را با خودرو عوض کردید)
بعد از اینکه قیمت خودرو رشد کرد، شما خودرویی که خریداری کرده بودید را میفروشید و در ازای آن ۷۰۰ میلیون تومان پول دریافت میکنید.
شما اینجا در یک بازار یک طرفه فعالیت کرده اید. یعنی یک دارایی رو خریده اید، قیمت آن رشد کرده است و شما از رشد قیمت آن سود گرفتهاید همانطور که اینجا خودرو را به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان خریده اید و بعد از اینکه قیمت آن شد ۷۰۰ میلیون تومان آن را فروختهاید و ۲۰۰ میلیون تومان سود کرده اید.
ولی حالا عکس این موضوع را تصور کنید. فرض کنید که قیمت خودرو قرار است ریزش بکند و شما این موضوع را پیشبینی میکنید. کاری که شما انجام میدهید این است که میروید و خودروی خود را به قیمتی فرضا ۵۰۰ میلیون تومان میفروشید و بعد از اینکه قیمت خودرو ریزش میکند شما مجددا میروید و خودرو خود را که فروخته بودید خریداری میکنید اما اینبار به قیمت ۴۰۰ میلیون تومان.
چه اتفاقی افتاد!؟ شما هم خودروی خود را دارید (فروخته بودید و مجددا بعد از ریزش قیمت آن را خریداری کردید) هم اینکه توانستهاید از ریزش قیمت خودرو ۱۰۰ میلیون تومان کسب سود بکنید.
در اینجا شما از ریزش قیمت هم به این صورت که خودروی خود را داده بودید و در ازای آن تومان دریافت کرده بودید (خودرو را با تومان عوض کرده بودید) نیز توانستید کسب سود کنید و به نوعی در یک بازار به صورت دوطرفه فعالیت انجام دادید.
بازارهای دوطرفه هم دقیقا به همین صورت است و هیچ خرید و فروشی انجام نمیشود بلکه یک چیز در ازای یک چیز دیگر عوض میشود اما در بازارهای مالی دیگر مثال خودرو و تومان نیست و در آنجا، بیت کوین، تتر، دلار، یورو و ارزهای رایج در دنیا مثل یورو، دلار،ین و … وجود دارد.
مثلا در زمان رشد قیمت بیت کوین، شما با گرفتن پوزیشن بای(buy)، تتر میدهید و در ازای آن بیت کوین دریافت میکنید و در ریزش قیمت نیز شما با گرفتن پوزیشن سِل(sell)، بیت کوین میدهید و در ازای آن تتر دریافت میکنید.
دیدگاهتان را بنویسید